ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης;

DW: Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης;

Η ασάφεια των τελευταίων ημερών γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στη Γερμανία αναφορικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF o γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, περιέγραψε την παρούσα κατάσταση ως εξής: «Από οικονομική σκοπιά η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αίνιγμα καθώς κανείς μας δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλει πραγματικά αυτή η ελληνική κυβέρνηση. Οι δηλώσεις ορισμένων μεμονωμένων υπουργών δείχνουν περισσότερο ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ενώ οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έχουν ακριβώς τον αντίθετο στόχο. Με άλλα λόγια. Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό».

«Ενδεχομένως να πρέπει να ρισκάρει κανείς το Grexit»

Ο φιλελεύθερος πολιτικός καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους με κάθε λεπτομέρεια τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ:

«Λέγαμε πάντα, και στο κόμμα των Φιλελευθέρων, ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο χρειαζόμαστε αξιόπιστες και ελέγξιμες μεταρρυθμίσεις. Απομένουν δέκα μέρες για να παρουσιάσει κάτι η Ελλάδα. Εάν συνεχίσουν να τα καταθέτουν σε iPad και όχι εγγράφως, εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι μη ελέγξιμα, τότε δεν βλέπω το λόγο να δοθούν άλλα χρήματα. Τότε θα έπρεπε να ρισκάρει κανείς αυτό για το οποίο μιλάει για παράδειγμα ο κ. Λαφαζάνης, για το οποίο μιλάει στο μεταξύ και ο κ. Βαρουφάκης, οι δυο υπουργοί που τοποθετήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Τότε θα έπρεπε ενδεχομένως να ρισκάρει κανείς μια ρήξη, ένα Grexit και να εκπονήσει ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η χώρα μετά την έξοδο από το ευρώ. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα εντός, αλλά όχι με κάθε τίμημα».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ ο οποίος μιλώντας στον ίδιο σταθμό λίγο αργότερα, άσκησε δριμεία κριτική στο συνάδελφό του για τις δηλώσεις περί Grexit:

«Το ίδιο επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Καταρχήν διαρρέουν κάποιες πληροφορίες, στη συνέχεια τοποθετούνται πολιτικοί με υποτιμητικό τρόπο και εικοτολογούν περί ενός Grexit όπως τώρα ο κ. Λάμπσντορφ για να υπάρξουν στο τέλος συμφιλιωτικοί τόνοι και να βρεθεί εντέλει λύση. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Για όλους όσους σχολιάζουν ισχύει το εξής: δεν βρισκόμαστε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων και συνεπώς πρέπει να σταματήσει αυτή η εικοτολογία. Θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να δουλέψουν».

Οι εξελίξεις διαψεύδουν τις Κασσάνδρες

Ο ίδιος υπενθυμίζει μάλιστα ότι και στο προοίμιο πρόσφατου Eurogroup υπήρξε για άλλη μια φορά ένα όργιο φημών, ωστόσο στο τέλος οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν:

«Όταν στη συνέχεια οι ίδιοι οι Έλληνες δημοσιοποίησαν τα όσα είχαν παρουσιάσει στο Eurogroup, διαπιστώσαμε όχι μόνον ότι τα σχέδια δεν ήταν μόνον στα ελληνικά, αλλά επιπλέον πολύ εξειδικευμένα. Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση σήμερα, αλλά συμβουλεύω άπαντες να μην θέτουν ρητορικά εμπόδια στο δρόμο των διαπραγματεύσεων. Επί της αρχής βέβαια συμμερίζομαι τη θέση ότι χρήματα μπορούν να δοθούν μόνον έναντι συγκεκριμένων δεσμεύσεων».

Ο Σβεν Γκίγκολντ επικρίνει όμως έντονα και τον ηθικολογικό τόνο έναντι της Ελλάδας:
«Μεταφέρεται συνεχώς η εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι προ τόκων και χρεολυσίων, η χώρα πληρώνει στο μεταξύ μόνη τους λογαριασμούς της. Το ζητούμενο είναι μόνον πόσο γρήγορα θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Σε αυτό η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και επ΄ αυτού θα πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Σχετικές ειδήσεις