ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ για την ΕΚΤ από ενδεχόμενο Grexit

Reuters: Απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ για την ΕΚΤ από ενδεχόμενο Grexit

Τις οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενου Grexit παρουσιάζει άρθρο του Reuters που αναφέρει πως, λόγω της γενικότερης αστάθειας, η ΕΚΤ εξετάζει τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την κεντρική τράπεζα.

«Μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μία ''τρύπα'' που θα πρέπει να καλύψει η Γερμανία και άλλες χώρες – μέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Reuters.

Επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, το άρθρο επισημαίνει πως, παρότι «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τις επιπτώσεις ενός πιθανού ''Grexit'', διαπιστώνοντας έναν πιθανώς αρκετά μεγάλο λογαριασμό για την κεντρική τράπεζα και τις χώρες της ευρωζώνης που θα τον επωμιστούν».

Reuters

«Αν ένας εξαναγκαστεί σε έξοδο, οι υπόλοιποι πρέπει να απορροφήσουν τις ζημίες», λέει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Κύπρου. «Όσοι μείνουν πίσω, θα έχουν όλο και μεγαλύτερο βάρος. Η απώλεια θα απορροφηθεί από κράτη – μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι, όμως, οι χώρες αυτές σε θέση να αντέξουν το κόστος;», διερωτάται ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, τραπεζίτης της ΕΚΤ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει πρόγραμμα κι όχι ιδεολογικό υλικό: «Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν πραγματικό και επαληθεύσιμο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jozef Makuch, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Reuters

Σχετικές ειδήσεις