ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χαρίζει χρέη σε μεγαλοοφειλέτες

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χαρίζει χρέη σε μεγαλοοφειλέτες

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάνη και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, κατέθεσαν στη Βουλή 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουτσούκο -ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προχώρησε στη διαγραφή των προστίμων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Με αυτήν, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνει άφεση αμαρτιών με πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο, χαρίζοντας πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκατομμυρίων ευρώ για διακεκριμένες, προκλητικές και ιδιάζουσες πράξεις φοροδιαφυγής.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν μάλιστα ότι πρόκειται για περιπτώσεις νόθευσης ή έκδοσης πλαστών φορολογικών εγγράφων, εξαπάτησης των φορολογικών Αρχών, απόκρυψης μεγάλου ύψους εισοδημάτων από διάφορες πράξεις, ακόμα και διακίνησης «μαύρου χρήματος», για τις οποίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν ανακοινώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Γι' αυτά τα αδικήματα, δε, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση παγίδευσε, ουσιαστικά, τη Βουλή, καθώς «στο επίμονο ερώτημα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νόμου για τη σκοπιμότητα της άρσης του ορίου του 1.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου 4503/2014, και στην προτροπή μας προς την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα να τεθούν ορισμένα κριτήρια, απάντηση δεν υπήρξε»…

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προχώρησε στη διαγραφή των προστίμων σε επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα, εφόσον ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις».

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για πρόστιμα και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί για φορολογικές απάτες, λαθρεμπόριο, παρακρατήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ κ.ά».

Και καταλήγει: «Με αυτό τον τρόπο φαίνεται το πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει το λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια».

Σχετικές ειδήσεις