ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών 100 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών 100 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Την ενοποίηση των λιστών: εμβασμάτων, Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού και Λιχτενστάιν αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του MEGA, τουλάχιστον 100 πρόσωπα, που «φιγουράρουν» στις περιβόητες λίστες αναμένεται να πιαστούν άμεσα στη δαγκάνα του νέου σχεδίου που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από τις ελεγκτικές μονάδες του ΥΠΟΙΚ, μετά τις αποφάσεις για την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης που ελήφθησαν σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΚΕΦΟΜΕΠ και της ΓΓΔΕ, στο ΣΔΟΕ.

Μέχρι στιγμής, οι εν λόγω λίστες είχαν ανατεθεί σε διαφορετικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασταυρωθεί αν κάποιος φορολογούμενος, που δεν υπάρχει σε μια λίστα, εντοπίζεται σε κάποια άλλη. Έτσι, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου αναλαμβάνει ωστόσο από σήμερα (31/3) την ευθύνη για όλες τις λίστες και κινούμενο συνδυαστικά, θα συγκρίνει τα ευρήματα των ερευνών.

Ενδεικτικό, δε, είναι το γεγονός ότι από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες…

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι και θα δίνουν άμεσα εντολή για δέσμευση των καταθέσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και στις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού, όπως τονίζουν έμπειροι ελεγκτές, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είτε έχουν καταθέσεις, είτε ακίνητα…

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις, ενώ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, στην κορυφή της λίστας προς εξέταση βρίσκονται άλλοι 100 φάκελοι.

Σχετικές ειδήσεις