ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών από το Euro Working Group

Reuters: Προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών από το Euro Working Group

Το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά την τελευταία έκκληση των ελληνικών αρχών για ρευστότητα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ισχυρή δήλωση ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται πολύ κακή και υπήρχε ένα αίτημα να απελευθερωθεί κάποιο είδος στήριξης πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή υποστήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων με τίτλο "Νέα οικονομική σχέση" υπεραμύνθηκε της άποψης του ότι τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην αρχιτεκτονική του ευρώ ενώ επισήμανε ότι είναι λάθος η διάσωση των τραπεζών σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όπου η παραγωγική βάση δεν είναι ισχυρή.

Επέκρινε δε τους Ευρωπαίους, ότι δεν δέχονται ακόμη και σήμερα να κάνουν αυτοκριτική, που δεν έχει αποδώσει η στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τα μνημόνια.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη συμφωνία και την πολιτική επικύρωση της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας διεξήχθησαν χθες οι συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων και 'όπως έγινε γνωστό, υπήρξε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων.
Από ελληνικής πλευράς διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά παράλληλα υπάρχει επίγνωση ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, με την επισήμανση πως η συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο έχει βελτιωθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Κρίσιμη και η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ στις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), όσον αφορά την αύξηση του ορίου της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Bloomberg η αύξηση του ορίου θα κινηθεί χαμηλότερα από αυτό που ζητούσε η Αθήνα
από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται η Ελλάδα ζητούσε αύξηση του ELA κατά 800-900 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθώντας την τακτική του σταγονόμετρου, η ΕΚΤ είχε αυξήσει κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο για την έκτακτη ρευστότητα.

Σχετικές ειδήσεις