ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΑΠ: Επενδυτικό «καταφύγιο» για δύσκολους καιρούς

ΟΠΑΠ: Επενδυτικό «καταφύγιο» για δύσκολους καιρούς

Την απόλυτη επενδυτική επιλογή στους δύσκολους σημερινούς καιρούς για το ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί η ΟΠΑΠ τόσο για τους μακροπρόθεσμους όσο και για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η χθεσινή (14 Απριλίου 2015) επίσημη ανακοίνωση για αυξημένο μέρισμα φέτος ερμηνεύει την προτίμηση που δείχνουν στη μετοχή οι επενδυτές αφού η εταιρεία συνδυάζει τόσο την άμεση μερισματική απόδοση 7,9% με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος όσο και την προοπτική σημαντικής αύξησης των μεγεθών λόγω των Vlts που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα σχέδια της διοίκησης για γενναιόδωρη μερισματική πολιτική πρόκειται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, ενώ τα μεγέθη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθούν λόγω των Vlt’s.

Οι προοπτικές το 2015 θα είναι: η πρώτη ολόκληρη χρήση για τα λαχεία του ΟΠΑΠ αλλά και η χρονιά κατά την οποία ξεκινάνε τα VLT’s, τα νέα παιχνίδια που- σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις- θα αποτελέσουνι σταδιακά μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων και κερδοφορίας για τον Οργανισμό.

Ο ΟΠAΠ έχει την άδεια για δεκαετή αποκλειστική διαχείριση 35.000 VLTs από τα οποία τα 16.500 θα βρίσκονται σε ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων (Play) που αναπτύσσει ο οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα διαχειρίζονται 4 – 10 παραχωρησιούχοι οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από διεθνή διαγωνισμό.

Με βάση συνδυασμένες εκτιμήσεις του ΟΠΑΠ και της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας H2 Gambling Capital, η δαπάνη για τυχερά παιχνίδια αναμένεται να φτάσει το 1,20% του ΑΕΠ το 2017 (από 0,9% σήμερα), πρώτη χρονιά που θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους τα VLTs.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής θα προέλθει από τη μεταφορά τους τζίρου της παράνομης αγοράς στη νόμιμη το μέγεθος της οποίας σήμερα υπολογίζεται στα 400 εκατ.-1,2 δισ. ευρώ.

Για την Eurobank Equities ο ΟΠΑΠ είναι ένα από τα πιο ελκυστικά growth stories της Ελλάδας με διψήφιο μέσο όρο αύξησης των κερδών ανά μετοχή, ο οποίος στηρίζεται στα νέα προϊόντα gaming, στον ορθολογισμό του κόστος και στην μακροοικονομική ανάκαμψη.

Αντίστοιχα ο επενδυτικός οίκος Wood&Company, τονίζει ότι οι προοπτικές της εταιρείας είναι ισχυρές και εκτιμά ότι η μέση ετήσια αύξηση των EBITDA για τα έτη έως το 2017 θα τρέξει με ρυθμό 10%.

Σταθερά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, όσον αφορά στο μέρισμα, ήδη αναμενόταν αυξημένη φέτος όπως είχε προϊδεάσει η διοίκηση και είχαν προαναγγείλει και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. Η Eurobank πρόσφατα είχε αναφέρει σε ανάλυσή της ότι ο ΟΠΑΠ είναι σε θέση να πληρώσει ειδικό μέρισμα έως και 1,7 ευρώ ανά μετοχή μέχρι το τέλος του 2016 (πέραν του κοινού συνολικού μερίσματος ανά μετοχή ύψους 1 ευρώ) και να εξακολουθήσει να διαθέτει λογικά επίπεδα ρευστού για τις δραστηριότητές του (50 εκατ. ευρώ).

Αυτό αντιπροσωπεύει συνολική πιθανή απόδοση που ξεπερνά το 30% τα επόμενα δυο χρόνια. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30% έναντι των βρετανικών εταιρειών Πράγματι, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε φέτος να διανείμει αυξημένο μέρισμα στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου (συμπεριλαμβανομένου προμερίσματος ευρώ 0,20 το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί) έναντι αρχικής πρότασης για διανομή μερίσματος ευρώ 0,45 ανά μετοχή.

Το νέο προτεινόμενο μέρισμα είναι κατά 180% αυξημένο συγκριτικά με το μέρισμα της χρήσης 2013 ύψους ευρώ 0,25 ανά μετοχή. Η αναθεωρημένη πρόταση οφείλεται κυρίως στην απόφαση της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. (συμμετοχή ΟΠΑΠ με ποσοστό 67%) για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της. Η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διανομή του μερίσματος μετά τις αποφάσεις της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες αποκοπής του μερίσματος (22 Απριλίου), δικαιούχων (23 Απριλίου) και έναρξης πληρωμής μερίσματος (29 Απριλίου) παραμένουν ίδιες.

Σχετικές ειδήσεις