ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωράει ο κατώτατος μισθός, παρά τις αντιδράσεις...

Προχωράει ο κατώτατος μισθός, παρά τις αντιδράσεις...

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων και του Κατώτατου Μισθού, παρά τις ενστάσεις που άμεσα ή έμμεσα διατυπώνονται τόσο από τους εταίρους δανειστές, όσο και από εγχώριους εκπροσώπους τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή πρεμιέρα του «κοινωνικού διαλόγου», μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι κοινωνικοί εταίροι θα καταθέσουν και εγγράφως τις όποιες προτάσεις ή ενστάσεις τους σχετικά με την διαδικασία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία από τα δύο μέρη (εργαζόμενους και εργοδότες), ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην ΟΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr, o βηματισμός για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα καθοριστεί από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την συμφωνία εργαζομένων - εργοδοτών. Αυτό συμφωνήθηκε χθες στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, που επαναλήφθηκε μετά από «σιγή» πέντε χρόνων που επέβαλαν οι μνημονιακές προβλέψεις και η συμμόρφωση των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Κεντρικό θέμα στη χθεσινή πρεμιέρα διαλόγου ήταν τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι δύο παρεμβάσεις για Μισθούς και Διαπραγματεύσεις

Ειδικότερα όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, το υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο στο πρώτο στάδιο (1/10/15) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Επίσης με τον νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις προβλέπονται: α) η κατάργηση της αναστολής των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, β) η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, γ) επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων και επίσης αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο. Τέλος επανέρχεται σε πλήρη και ενισχυμένη μορφή η Μεσολάβηση και η Διαιτησία (ΟΜΕΔ), δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών και δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

Θετική υποδοχή, επιμέρους διαφορές...

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές από τους εκπροσώπους των Συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Ενδεικτικά η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, ωστόσο η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα να ανταποκριθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νέα μισθολογικά δεδομένα, οι Εμποροι ζήτησαν έμμεσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο ΣΕΤΕ εστίασε στις ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανομένων.

Σχετικές ειδήσεις