ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά μεταρρυθμίσεις για απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Οι επτά μεταρρυθμίσεις για απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Για συμφωνία μέσα στις επόμενες 6 με 10 ημέρες προσβλέπει η κυβέρνηση που προεξοφλεί άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και εμφανίζεται βέβαιη για την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας.

Την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο - Σύντομα το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Η συζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία δεν αφορά τα θέματα αγκάθια (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), τα οποία παραπέμπονται στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Με αυτό τον σκοπό η κυβέρνηση τροχοδρομεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις από τη λίστα Βαρουφάκη αποσκοπώντας να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση.

Το νομοσχέδιο με τις εν λόγω ρυθμίσεις εξετάστηκε στην πρώτη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης χθες στο ΥΠΟΙΚ. Κατά τη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε πως μέχρι απόψε το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλείσει οι βασικές του γραμμές ώστε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης του Υπουργικού Συμβουλίου και να πάει σύντομα στη Βουλή.

Οσον αφορά τα μέτρα, αυτά θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για τα δημόσια οικονομικά, τη φορολογική διοίκηση, τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, το παρόν νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, στους συντελεστές ΦΠΑ τον φόρο πολυτελείας για τα ξενοδοχεία στα νησιά, τα κόκκινα δάνεια και η «κακή» τράπεζα.

Εν κατακλείδι θα περιέχονται παρεμβάσεις

- Για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων,

- Την επιτυχή εισπραξιμότητα του ΦΠΑ

- Τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων,

- Τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων

- Πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σχετικά ο πρωθυπουργός συγκαλεί για το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις