ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει επίσημα το Ασφαλιστικό, έπονται αντικειμενικές, ακίνητη περιουσία

Ανοίγει επίσημα το Ασφαλιστικό, έπονται αντικειμενικές, ακίνητη περιουσία

Εντατικές εργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό για την ελληνική κυβέρνηση, με όλα τα ανοικτά θέματα να τίθενται υπό επεξεργασία. Στο πλαίσιο αυτό και με τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο εσωτερικό ανοίγει επίσημα και με θεσμικό τρόπο, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κατάτο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Την επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος της Βουλής, θα κληθούν, να ενημερώσουν και να δώσουν μια συνολική εικόνα σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο και όλα τα μέλη της, συμφώνησαν στην ανάγκη να , ενώ αποφάσισαν να καλέσουν σταδιακά και τους διοικητές των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Την Επιτροπή ενημέρωσε, χθες για τα σχέδια και τις προτεραιότητές του, ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οπως είπε, ο ΟΑΕΕ, σε μόλις 15 μέρες από την εφαρμογή της, έχει εισπράξει άμεσα 13,5 εκ. ευρώ, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 56.550, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτοί που την έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά, ενώ το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 870 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φορολογίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τον Ιούνιο να προχωρήσει σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να έλθουν στο επίπεδο της εμπορικής αξίας τους ενώ θα προετοιμαστεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σχετικές διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ούτε την πρώτη κατοικία, ενώ ενδεικτικά και επιφυλασσόμενος για τοποθέτηση κατόπιν ακριβών υπολογισμών, είπε ότι η «γραμμή» για τη φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι πάνω από 200.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις