ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαφρύνσεις στα μπλοκάκια, τα ανείσπρακτα ενοίκια και τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ελαφρύνσεις στα μπλοκάκια, τα ανείσπρακτα ενοίκια και τις αγροτικές επιδοτήσεις

Λίγο πριν την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το ΥΠΟΙΚ προωθεί αλλαγές για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση αμοιβών από μπλοκάκια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ισως και σήμερα σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη να προωθήσει στη Βουλή τις σχετικές αλλαγές.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια, η υπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος. Ετσι εξετάζεται η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο μέσω των Εφοριών, όπως ίσχυε. Με τον τρόπο αυτό όσοι δεν έχουν εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια θα μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.

Οσον αφορά τις αμοιβές από μπλοκάκι τα πράγματα είναι μπερδεμένα και η τελική μορφή των διορθωτικών διατάξεων θα δείξει αν θα υπάρξουν πραγματικές ελαφρύνσεις και για ποιους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα όσοι εισέπραξαν αμοιβές από μπλοκάκι και παράλληλα είχαν εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ.

Το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με μπλοκάκι να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους, ως μισθωτοί.

Οσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνησηση σκέφτεται να ξεκαθαρίσει νομικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβάλλεται φόρος. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.

Σχετικές ειδήσεις