ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mέχρι τις 30/6 οι φορολογικές δηλώσεις - Tι πρέπει να προσέξετε στη φετινή δήλωση

Mέχρι τις 30/6 οι φορολογικές δηλώσεις - Tι πρέπει να προσέξετε στη φετινή δήλωση

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται βάσει νόμου να δηλώσουν τα εισοδήματά τους πραγματικά ή τεκμαρτά - Το Taxisnet έχει ήδη ανοίξει για την υποβολή δηλώσεων από την Πέμπτη το βράδυ, ενώ η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου - Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις - Η προθεσμία, δε, για την καταβολή της πρώτης δόσης, εκπνέει την 31η Ιουλίου.

Υποχρέωση υποβολής της δήλωσης επίσης, έχουν:

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.

Οι κάτοικοι εξωτερικού, μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι και τα ενήλικα τέκνα εφόσον αποκτούν εισόδημα ακόμα και αν δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τον γονέα τους (π.χ. φοιτητές).

Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση​, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον:

Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή

Ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή

Έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Η διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης, φέτος έχει απλοποιηθεί, με πολλά δεδομένα να είναι προσυμπληρωμένα (ΑΜΚΑ, ποσά μισθών και συντάξεων, τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις).

Στα εισοδήματα που πρέπει να δηλωθούν φέτος υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγωγών χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Αναλυτικά θα πρέπει να δηλωθούν και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά.)

Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

Για τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Δείτε στο gallery τα 30 μυστικά της φετινής φορολογικής δήλωσης

Σχετικές ειδήσεις