ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βloomberg: Γιατί ο Τόμσεν είναι από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα;

Βloomberg: Γιατί ο Τόμσεν είναι από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα;

«Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg που αναφέρεται στο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το άρθρο κάνει λόγο για τη συνολική παρουσία του Τόμσεν στη διαπραγμάτευση, από την αρχή της κρίσης, μέχρι και σήμερα.

Πολλά πράγματα άλλαξαν γι' αυτόν από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει το Bloomberg: «Η αποτυχία της τότε κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, άνοιξε το δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αντί να διαπραγματεύεται στην Αθήνα, ο Τόμσεν βρέθηκε να συζητάει με μια ομάδα αρχάριων, των οποίων οι ηγέτες είχαν παρομοιάσει τους όρους που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα με ''δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό''. Τώρα, ο Δανός οικονομολόγος κρατά ακόμη το θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που τα οικονομικά του σχέδια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ. Και αυτή τη φορά η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και η αξιοπιστία του Ταμείου κρέμονται από μια κλωστή, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στην Αθήνα».

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ.

«Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», τόνισε, αναδεικνύοντας τις λάθος επιλογές της ηγεσίας του ΔΝΤ.


Το πρακτορείο αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορούν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους τώρα. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι κάθε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές ιδιαίτερα στις συντάξεις.

«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένα ρεαλιστικό ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg News και προσέθεσε ότι το Ταμείο πρέπει να είναι προσεκτικό όσον αφορά στις οικονομικές πραγματικότητες και ότι οι κανόνες του ισχύουν ομοιόμορφα.

Από το δημοσίευμα του Bloomberg προκύπτει πως ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους και πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Σχετικές ειδήσεις