ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουσέν: Παπανδρέου και Γεωργίου διόγκωσαν το χρέος

Τουσέν: Παπανδρέου και Γεωργίου διόγκωσαν το χρέος

Την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου «δείχνει» ο πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους, ως υπεύθυνους για τη διόγκωση του χρέους.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, o Βέλγος εμπειρογνώμονας, σημειώνει ότι η έκθεση της Επιτροπής για το ελληνικό χρέος, στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε ασκήσει πίεση στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσέν υπήρξε κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων - ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της τότε ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό πρόβλημα προερχόταν από το ιδιωτικό χρέος.

Χαρακτηρίζει δε παράνομο και παράτυπο το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια άρχισε τις εργασίες της με την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκο Λογοθέτη.

Στην κατάθεσή του, που συνεχίζεται, ο κ. Λογοθέτης μίλησε για «αλχημείες» που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».

«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθή μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.

Στρόμπλος: «Μαγείρεψαν» τα νούμερα του ελλείμματος

Ευθύνες κατά του Ανδρέα Γεωργίου – Προσχεδιασμένη η διόγκωση του ελλείμματος

Με την κατάθεση του πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαου Στρόμπλου, ολοκλήρωσε την Τετάρτη τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή.

Η κατάθεση του Νίκου Στρόμπλου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που είχε υποστηρίξει νωρίτερα και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης.

Ο πρώην διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε με τη σειρά του όλα ήταν προσχεδιασμένα σε ότι αφορά την διόγκωση των ελλειμμάτων επιρρίπτοντας εμπλοκή και προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Όπως τόνισε, φαίνεται καθαρά ότι έγινε μια προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων αφού τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 το χρέος ήταν οκτώ δισ. και το τελευταίο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.

«Με το ζόρι έπρεπε να επιτευχθεί αυτό το έλλειμμα, μαγειρεύοντας νούμερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Στρόμπλος μίλησε ακόμα για προκλητική ασυλία που είχε απέναντι στους θεσμούς ο κ. Γεωργίου, και πρόσθεσε ότι «προφανώς είχε πολιτική κάλυψη», διαφορετικά, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να πάρει αυτές τις αποφάσεις που οδήγησαν σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στο δεύτερο μνημόνιο.

Αύριο, Πέμπτη, εκπρόσωποι των κομμάτων θα συναντηθούν, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τη λίστα μαρτύρων, ενώ η επόμενη συνεδρίαση προσδιορίστηκε στα τέλη Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις