ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια καταστροφολογίας από την HSBC σε περίπτωση επικράτησης του «όχι»

Σενάρια καταστροφολογίας από την HSBC σε περίπτωση επικράτησης του «όχι»

Σχέδια επί χάρτου κάνει η τράπεζα HSBC, παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και παρουσιάζοντας την επικράτηση του «όχι» ως αρνητική εξέλιξη.

Σε έκθεσή της τράπεζας, δεν κρατιούνται καν τα προσχήματα, καθώς αναφέρει πως αν οι πολίτες επιλέξουν το «ναι», τότε «αυξάνει η πιθανότητα η Ελλάδα να καταλήξει επιτέλους σε συμφωνία, αν παραιτηθεί γρήγορα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον σχηματιστεί άμεσα μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τότε, ίσως να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο που θα δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση του δανείου εγκαίρως ώστε να καταβληθεί η πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου».

Αντίθετα, όπως αναφέρει, αν η λαϊκή ετυμηγορία είναι υπέρ του «όχι» θα υπάρξει κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πιστωτών.

Τότε, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της HSBC «ο περιορισμός του ορίου του ELA θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στη θέση να μην μπορεί να ξανανοίξει τις τράπεζες και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Το σενάριο τρομολαγνείας ολοκληρώνεται με την παρατήρηση πως στην περίπτωση αυτή «θα πρέπει να πληρώσει με IOUs και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της. Αν τυπωθεί παράλληλο νόμισμα, τότε η Ελλάδα θα φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή».

Σχετικές ειδήσεις