ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνολογία Έτινγκερ για παράλληλο νόμισμα στην... «αφερέγγυα» Ελλάδα

Κινδυνολογία Έτινγκερ για παράλληλο νόμισμα στην... «αφερέγγυα» Ελλάδα

Ανάποδη ανάγνωση των ραγδαίων εξελίξεων στην Ελλάδα κάνει ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του στη Bild συνεχίζοντας τη δημιουργία κλίματος κατά της ελληνικής προσπάθειας απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο και στους φίλα προσκείμενους σκληρούς κύκλους της Ευρώπης που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Ετινγκερ θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κατηγορεί την Ελλάδα ως αφερέγγυα και τονίζει ότι δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη.

«Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης, αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ευρώ», σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Έτινγκερ εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμη μέλος της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, πλέον οι πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστού αναγκαστικά θα γίνονται με γραμμάτια.

Παράλληλα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σήμερα θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών.

"Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση", είπε ο Έτινγκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutshlandfunk. "Άρα πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα".

Ο Έτινγκερ, που είναι ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία, ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη σημερινή σύνοδο με αξιόλογες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις: "Πρέπει να υπάρξει το μίνιμουμ των μεταρρυθμίσεων" είπε.

Ερωτηθείς για το διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Έτινγκερ είπε: "Δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές όπως ο προκάτοχός του".

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα" είπε ο Έτινγκερ. "Είμαστε εταίροι της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη".

Σχετικές ειδήσεις