ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Τα μέτρα που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τις επόμενες 48 ώρες

Συμφωνία: Τα μέτρα που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τις επόμενες 48 ώρες

Μια σειρά μέτρων καλείται τώρα να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Δεδομένης της ανάγκης να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση ένα πρώτο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, έως τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει τις αλλαγές στον ΦΠΑ, μέτρα για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά τα μέτρα:

- Ο εξορθολογισμός (streamlining) του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα. Τρόφιμα, προϊόντα και εστίαση αναμένεται να μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 23%, ενώ τα ξενοδοχεία στο 13%.

- Μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.

- Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

- Η πλήρης εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ένωσης με ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης, περιλαμβανομένων ημιαυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.

Ενώ μέχρι τις 22 Ιουλίου πρέπει να ψηφιστούν:

- Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.

- Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το έγγραφο της συμφωνίας, μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Σχετικές ειδήσεις