ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν και εκβιάζουν οι δανειστές: «Κόψτε τώρα τις πρόωρες συντάξεις»

Επιμένουν και εκβιάζουν οι δανειστές: «Κόψτε τώρα τις πρόωρες συντάξεις»

«Χαρακτήρα γνωριμίας» είχε η σημερινή (03/08/2015) συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών που επισκέφτηκαν το υπουργείο Εργασίας για να ζητήσουν - για ακόμα μία φορά - να μπει τέλος στις πρόωρες συντάξεις, που θεωρείται ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η συμφωνία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η απαίτηση των δανειστών για άμεση ψήφιση μέτρων σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι δεν θα πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2015 ή από τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης έξι μήνες κάθε χρόνο, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών 24 μήνες!

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit, και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Σχετικές ειδήσεις