ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημιουργία «τράπεζας» δημόσιας αγροτικής γης προχωρά η κυβέρνηση

Σε δημιουργία «τράπεζας» δημόσιας αγροτικής γης προχωρά η κυβέρνηση

Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

Στη δημιουργία μιας τράπεζας αγροτικής γης και ακινήτων προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες ή και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις προχωρεί, με σταθερούς ρυθμούς, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση της επταμελούς ομάδας η οποία θα καταγράψει την περιουσία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το πρώην υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα ακίνητα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές κ.ά. Μάλιστα, ειδικά για τα αστικά ακίνητα θα εξεταστεί αν πρέπει να περάσουν για αξιοποίηση στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ακινήτων θα μορφοποιηθεί το σχήμα (π.χ. τράπεζα, οργανισμός, εταιρεία κ.τ.λ.) το οποίο θα έχει ο νέος φορέας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

Τα στελέχη του υπουργείου αναζητούν λύση για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων, καθώς και για μεγάλης αξίας ακίνητα εντός του αστικού ιστού που διεκδικούνται από δήμους, άλλους φορείς και ιδιώτες.

Σχετικές ειδήσεις