ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση

Πώς η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι σίγουρα κερδισμένοι από την ελληνική κρίση, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Stern, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας του Ινστιτούτου Leibniz για την Οικονομική Ανάπτυξη του Χάλε (IWH), σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έχει εξοικονομήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, από το 2010.

ΤΟ ΜΥΘΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

«Αυτή η εξοικονόμηση υπερβαίνει το κόστος της κρίσης –ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της» δηλώνει στο Stern ένα μέλος του Ινστιτούτου Leibniz. «Η Γερμανία έχει σε κάθε περίπτωση επωφεληθεί από την κρίση στην Ελλάδα», αφού η χώρα μας οφείλει στο Βερολίνο 90 δισ. ευρώ, άμεσα και έμμεσα, μέσω του ESM.

Η εξοικονόμηση των 100 δισ. ευρώ προκύπτει ως εξής: η Γερμανία είναι στην κορυφή με τα «ασφαλή λιμάνια», τα οποία αναζητούν επενδυτές από όλον τον κόσμο, για τα κεφάλαιά τους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έριχνε» εκατομμύρια στην αγορά. Η υψηλή ζήτηση συμπίεζε τις αποδόσεις των ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία είχε τη δυνατότητα να αντικαθιστά ομόλογα του γερμανικού δημοσίου τα οποία έληγαν, με άλλα τα οποία είχαν πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα συνηθισμένα.

Η λεγόμενη φυγή επενδυτών προς «ασφαλή λιμάνια» είναι συχνό φαινόμενο σε περιόδους κρίσεων. Οι ερευνητές του IWH παρατήρησαν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, τα θετικά ή αρνητικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχαν άμεση αντανάκλαση στα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων. «Οι αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές για τη Γερμανία και αντίστροφα» αναφέρει η μελέτη.

Όφελος από την ελληνική κρίση κατά τον ίδιο τρόπο είχαν και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ολλανδία, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό, σημειώνουν οι Γερμανοί ερευνητές.

Σχετικές ειδήσεις