ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - «Κλείδωσε» η συμφωνία

Eurogroup: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - «Κλείδωσε» η συμφωνία

Με συμφωνία ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρουν οι ξένοι ανταποκριτές, οι υπουργοί μόλις επέστρεψαν στις εργασίες της συνεδρίασης, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για... λίγα σάντουιτς και, ασφαλώς, το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης.

Ο Guardian, επικαλούμενος ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταδίδει πως το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς γύρω στις 11 ώρα Ελλάδος.

Θετική και η Λαγκάρντ

Οι εξελίξεις προμηνύονταν θετικές πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με τους υπουργούς Οικονομικών να καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας με... πολλά υποσχόμενες δηλώσεις κατά την είσοδό τους στο κτίριο της συνεδρίασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε. Σύμφωνα με τον Ίαν Τρέινορ του Guardian, η εισήγησή της στους υπουργούς σε σχέση με τη συμφωνία για την Ελλάδα ήταν "εξόχως θετική".

Η κα. Λαγκάρντ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ένα, μάλιστα, από τα μείζονα ζητήματα που επιδιώκεται να λυθεί στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ είναι συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Το Ταμείο έχει πολλάκις καταστήσει σαφές πως προϋπόθεση για να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα αποτελεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση»

Προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει πως «πρέπει να έχουμε σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα» ενώ κατέληξε πανηγυρικά: «Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση».

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.

Τα σημεία - κλειδιά των συνομιλιών

Όπως επεσήμανε, κατά την είσοδό του στο κτίριο των Βρυξελλών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αντικαθιστά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, υπάρχουν κάποια εκκρεμή ζητήματα που υπολείπεται να διευθετηθούν, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου.

Θετική εισήγηση των θεσμών - Άμεση εκταμίευση

Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο.

Και οι τρεις Θεσμοί ([ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) μάλιστα εισηγήθηκαν την ένταξη της χώρας μας στο τριετές πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εκταμιευθούν άμεσα 13 δισ. ευρώ που θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές, ενώ 500 εκατ. από αυτά θα αξιοποιηθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε δεύτερο, δε, χρόνο, «αλλά άμεσα», θα εκταμιευτούν άλλα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά στις τράπεζες - και σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τα 7,2 δισ.ευρώ θα αποδοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Παράλληλα, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, γίνεται προσπάθεια «για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Σχετικές ειδήσεις