ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

«Ορθάνοιχτο» είναι το ενδεχόμενο άρσης του ΦΠΑ 23% μετά από πιέσεις της Κομισιόν.

Βάσει της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ετήσια αύξηση αναμένεται να ανέλθει ακόμα και στα 2.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου φαίνεται πως είναι εκείνη που θα χειριστεί το ζήτημα, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη απεστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο ζητείται επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τουλάχιστον «πάγωμα» του μέτρου, καθώς αυτό αξιολογείται ως επιβολή έμμεσου φόρου στην εκπαίδευση, κάτι που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή για το θέμα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με την οποία ζητεί την ακύρωση της εφαρμογής ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, προτείνοντας ισοδύναμα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μέτρο, απέστειλε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του άλλωστε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε πως το θέμα συζητείται και είναι προς διερεύνηση, καθώς όπως είπε υπάρχει διακομματική συναίνεση.

Αποκάλυψε, δε, πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σκοπό να προχωρήσει στην άρση του μέτρου, αλλά «δεν πρόλαβε» όπως είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ενημερωθεί για το θέμα ο νέος υπουργός θα αποφασιστεί και το αν η άρση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή άλλο τρόπο.

Σχετικές ειδήσεις