ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Το μόνο νέο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα είναι πως απαιτείται κι άλλος χρόνος

Bloomberg: Το μόνο νέο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα είναι πως απαιτείται κι άλλος χρόνος

Στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, εστιάζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο, όπως επισημαίνει, πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις που θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν.

«Η Ελλάδα επαναφέρει τις ιδιωτικοποιήσεις με μία μόνο διαφορά: Πως απαιτείται περισσότερος χρόνος», γράφει εύγλωττα ο τίτλος.

«Ένα παράδειγμα τού γιατί οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει δισεκατομμύρια περιουσιακών στοιχείων έχουν ναυαγήσει, βρίσκεται όχι αλλού παρά στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, στην καρδιά της Αθήνας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που σημειώνει: «Παρότι ο χώρος επελέγη το 1976, χρειάστηκαν 33 χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, λόγω των διαρκών προσφυγών των κατοίκων στο δικαστήριο, του εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή και των πολιτικών διενέξεων».

Bloomberg

Με τα ακίνητα να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος εσόδων ύψους 50 δισ.ευρώ του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, «η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί δεκαετίες για να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία», επισημαίνει το Bloomberg, το οποίο παρατηρεί πως όλες οι προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου – όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτια ακίνητα – απέτυχε παταγωδώς.

Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, το ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε στο στόχο του εν μέρει επειδή η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο ενώ σημειώνεται πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014.

Σχετικές ειδήσεις