ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» μέχρι τις 16/10 το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Παγώνει» μέχρι τις 16/10 το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν θα υπαχθούν τελικά στο συντελεστή 23% ΦΠΑ, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που έδωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει, για την παράταση της υπαγωγής της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Μετά από τη διακομματική συναίνεση που υπήρξε ωστόσο για το θέμα αυτό, η παράταση - μέχρι τις 16 Οκτωβρίου - για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23% δόθηκε τελικά με εγκύκλιο και όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ την τελική απόφαση για την εφαρμογή ή μη του νόμου θα λάβει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Στην εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 (της ΠΟΛ 1193/2015) που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο υπηρεσιακός αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή. Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε, επίσης, ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα.

Σχετικές ειδήσεις