ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος VS Ρομπόλης... Δύο αντίπαλες σχολές και η αλήθεια για το Ασφαλιστικό

Κατρούγκαλος VS Ρομπόλης... Δύο αντίπαλες σχολές και η αλήθεια για το Ασφαλιστικό

Μια «κόντρα» που δεν (φαίνεται να) έχει προσωπικό χαρακτήρα, αλλά μαίνεται στο παρασκήνιο βρίσκεται εν εξελίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο Ασφαλιστικό και τις δύο σχολές που εκπροσωπούνται όσον αφορά την επίλυσή του και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και υλοποίησης του Μνημονίου 3.

Λεπτομέρεια, όχι άσχετη από τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου, και, κυρίως την πολιτική που θα προκριθεί από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση του πλέον καυτού κοινωνικού προβλήματος, η αβέβαιη μέχρι στιγμής συμμετοχή του ενός εκ των δύο στα ψηφοδέλτια.

Ο "παλιός" και γνώστης της Κοινωνικής Ασφάλισης καθηγητής του Παντείου και επί σειρά ετών επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΙΝΒ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλη ο οποίος έχει αφιερώσει δεκαετίες στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, βρίσκεται πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό. Δουλεύοντας υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο Σ. Ρομπόλης έχει έτοιμη εδώ και καιρό μελέτη "για την διάσωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Από την άλλη πλευρά ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος, διέρρευσε στα τέλη Ιουλίου μια προσωπική προσέγγιση στο θέμα, η οποία δρομολογεί μια περισσότερο φιλελεύθερη στροφή του κόμματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κεντρική διαφορά μεταξύ των δύο καθηγητών, είναι αφενός ο τρόπος κάλυψης των βραχυπρόθεσμων ελλειμμάτων του Ταμείων, (με χρηματοδότηση ή περικοπές) και αφετέρου ο (δημόσιος) χαρακτήρας του Ασφαλιστικού Συστήματος.

"Όχι περικοπές, χρηματοδότηση των Ταμείων...."

Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης στην μελέτη για το ασφαλιστικό που είχε παραδώσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, είχε προτείνει τη συγκρότηση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν, υπό το βάρος των ελλειμμάτων (2,5 δις την διετία 2015 - 2016) των Ταμείων, νέες και οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Τα έσοδα στο ταμείο αυτό, σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη, θα προέλθουν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα δημόσια έργα, τη μελλοντική αξιοποίηση υδρογονανθράκων, τις δημόσιες προμήθειες, τα φορολογικά πρόστιμα, τα τυχερά παιχνίδια και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Όσον αφορά τα μέτρα που απαιτούσαν και σήμερα δεσμεύεται σε ένα βαθμό η (μελλοντική) κυβέρνηση, με βάση και το Μνημόνιο3 να υλοποιήσει τόνιζε ότι "οι προτάσεις των εκπροσώπων των δανειστών στο Ασφαλιστικό (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενοποιήσεις ταμείων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) στη σημερινή κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας που βρίσκεται μετά από πέντε χρόνια λιτότητας το Ασφαλιστικό σύστημα είναι εκτός πραγματικότητας. "Και αυτό γιατί οι αποδόσεις αυτών των μέτρων και η συμβολή τους στην οικονομική αναζωογόνηση του συστήματος είναι περιορισμένες, πέρα από το γεγονός ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Επομένως μια υπαναχώρηση σε νέα μέτρα περικοπών θα ήταν και από άποψη οικονομική και κοινωνική πραγματικά καταστροφική! Με βάση τα δεδομένα αυτά η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να διατυπωθεί σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο επίπεδο να αποδείξει τη βραχυχρόνια και μακροχρόνια αναποτελεσματικότητα των απαιτήσεων των δανειστών και σε δεύτερο επίπεδο να διατυπώσει με ποσοτική τεκμηρίωση τους όρους και τις συνθήκες της βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ανταποδοτική σύνταξη, σύστημα τριών πυλώνων...

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη, η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας.

Σε αυτήν, υποστήριζε, ότι θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου, οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούσαν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ. Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 και θα ήταν μεγαλύτερες όσο το ποσό της σύνταξης αυξάνεται.

Ο απελθών υπουργός Εργασίας είχε παραπέμψει σε αναλογιστικές μελέτης και στην "επιτροπή σοφών" προκειμένου να μετρηθούν και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων περικοπών στο σύστημα. Η επικείμενη Ασφαλιστική μεταρρύθμιση προσδιορίζεται για την ερχόμενο Οκτώβριο και έχει τεθεί ήδη "στο τραπέζι" των συζητήσεων στην επιτροπή που έχει συστήσει ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Η βασική της κατευθυντήρια γραμμή προσιδιάζει στο μοντέλο των τριών πυλώνων, όπου εκτός της κρατικής συμμετοχής που θα εξαντλείται στην χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης μέσω της φορολογίας, θα περιλαμβάνει ενσωμάτωση της επικουρικής (μειωμένης κατά πολύ λόγω και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) στην κύρια ασφάλιση.

Σχετικές ειδήσεις