ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο Ντράγκι στις προσδοκίες με προειδοποιήσεις

Φρένο Ντράγκι στις προσδοκίες με προειδοποιήσεις

Μαστίγιο και καρότο από τον Μάριο Ντράγκι που ναι μεν έβαλε σε κάψουλα ασφαλείας τις καταθέσεις, ωστόσο μάζεψετις προσδοκίες για επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα... της ΕΚΤ, φρενάροντας και την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος, επαναφέροντας τη σημαντικότητα των προϋποθέσεων - κυρίως στέλνοντας μήνυμα στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από την επικείμενη κάλπη...

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών. Επίσης ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds)."

Αυτό διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα, μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου η ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό που έχει θέσει στην επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και πάλι στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και όχι από τον ELA, "η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος."

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι για να μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από το Πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να μην βρίσκεται εν εξελίξει έλεγχος των θεσμών επί του προγράμματος και να τηρούνται τα όρια για κάθε εκδότη ομολόγων.

Την ίδια ώρα, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να εξετάσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, λίγο μετά τη λήξη της Διάσκεψης των Πρόεδρων του ΕΚ , στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου "κουαρτέτου των πιστωτών" στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικές ειδήσεις