ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ: Στο κενό τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αν δεν δοθεί παράταση

ΕΣΠΑ: Στο κενό τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αν δεν δοθεί παράταση

Μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο για έργα ημιτελή αλλά και με την υποχρέωση να επιστραφούν στην ΕΕ σημαντικά χρηματικά ποσά βρίσκεται η χώρα, ενδεχόμενο που για να αποφευχθεί και είναι απαραίτητη η αίτηση παράτασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η ανάγκη χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης είναι μεγάλη προκειμένου να καταστεί δυνατή η μη πλήρης κατάρρευση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι ήδη επαπειλούμενες μεγάλες απώλειες ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Χθες, Πέμπτη (04/09/2015) ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν για την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ και για την επαναξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα. Στην κίνηση αυτή προχώρησε μετά από υπόδειξη του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) που είχε ήδη αποστείλει αίτημα για παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο σημαντικά έργα να μην καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να μείνουν ημιτελή με ισχυρές πιθανότητες απένταξής τους από το ΕΣΠΑ, κάτι που θα υποχρέωνε τη χώρα μας να επιστρέψει στην ΕΕ σημαντικά χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, ο ΣΤΕΑΤ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των κατάλληλων πολιτικών και νομικών ενεργειών, προκειμένου να παραταθεί η υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ με τρόπο ώστε να επιδιωχθεί μεταχείριση ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα, πάντως, ο ΣΤΕΑΤ επισημαίνει επίσης την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα η μέχρι τώρα επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενδιάμεση χρηματοδότηση όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και «να μην ανακοπεί λόγω εκλογών η προωθούμενη διαδικασία σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν γίνει για την απελευθέρωση αντίστοιχων κονδυλίων της ΕΤΕπ.

Επανεκκίνηση

Η συνολική απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ανερχόταν σε 20,3 δισ. ευρώ (ή 91,7%), έως τις 27 Αυγούστου 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Το ποσό των ενταγμένων έργων σε όρους συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 35,5 δισ. ευρώ (ή 145,8%) και το ύψος των νομικών δεσμεύσεων σε όρους συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 30,6 δισ. ευρώ (ή 125,9%).

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, οι οποίες επηρέασαν το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών του 2015.

Όμως, από τις αρχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση των εκταμιεύσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Κεντρικού Λογαριασμού. Ελήφθησαν ήδη τα εξής μέτρα:

  • αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από 95% σε 100% του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και πρόωρη εκταμίευση του υπολοίπου 5% της αποπληρωμής,
  • αύξηση του ποσοστού προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να αποφέρουν πρόσθετη ρευστότητα σε συνδυασμό με πόρους που θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Από πλευράς μας -και σε διαρκή επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- παίρνουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, να ξεπαγώσουν έργα που καθυστερούσαν από έλλειψη ομαλής ροής χρηματοδότησης και να επιτευχθούν οι καλύτεροι δυνατοί ρυθμοί απορρόφησης. Ας σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται οι ευρωπαϊκές εισροές ΕΣΠΑ και δεσμεύονται μόνο για πληρωμές ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σχετικές ειδήσεις