ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκλογές τελειώνουν, η… λυπητερή της εφορίας για 500.000 υπόχρεους έρχεται

Οι εκλογές τελειώνουν, η… λυπητερή της εφορίας για 500.000 υπόχρεους έρχεται

Το …ραβασάκι της εφορίας που θα περιλαμβάνει διπλάσια προκαταβολή φόρου αναμένεται να λάβουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και υπόχρεοι στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ 500.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΦΟΡΟ

Ειδικά οι κάτοχοι ΙΧ μεγάλου κυβισμού θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 1.146 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα πρώτα εκκαθαριστικά θα λάβουν οι αγρότες. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55% έχει ψηφιστεί ήδη και αναμένεται η άμεση εφαρμογή της.

Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχες επιβαρύνσεις περιμένουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ οι οποίες με τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο θα πιάνονταν στην «τσιμπίδα» της αυξημένης προκαταβολής φόρου από το 2016, με τις προσθήκες που έγιναν τον Αύγουστο με το Μνημόνιο καλούνται να βάλουν από φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου, ορίζεται αύξηση προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από το 55% θα εφαρμοστεί το 2016), επίσης αναδρομικά για τα κέρδη του 2014.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποφάσισαν να τρέξουν τις νέες εκκαθαρίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια και για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις