ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απασχόλησε το EuroWorking Group

Τι απασχόλησε το EuroWorking Group

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του EuroWorking Group μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να οριστικοποιήσει την πρώτη εκ των δυο δεσμών προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Φόροι, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις και οι αποφάσεις για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και το νέο ποινολόγιο της εφορίας, η έναρξη κατάργησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό ντίζελ και η έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι τον Οκτώβριο για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα του επόμενου μήνα.
Η οριστικοποίηση της λίστας των μέτρων αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η δέσμη προαπαιτούμενων η οποία συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group για το 1 δις. που απομένει για φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολη και θα δοθει εφόσον τηρηθούν δεσμεύσεις και προθεσμίες. Η δεύτερη δέσμη φέρνει στο προσκήνιο τράπεζες και ασφαλιστικό, τη διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το ασφαλιστικό στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στα προαπαιτούμενα των δύο υποδόσεων θα ενταχθούν παράλληλα η ολοκλήρωση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό, η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015αλλά και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ δήλωσε χθες ότι το ακριβές περιεχόμενο των δυο δεσμών θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όμως μια από τις δυο δέσμες θα αφορά οπωσδήποτε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου, τόνισε ο κ. Βίζερ, προσθέτοντας πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις.

Αναφορικά με την έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες – που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – θα ολοκληρωθούν κατά τον ίδιο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις