ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό και ασφαλιστικό ανάμεσα στα 48 προπαιτούμενα του Οκτωβρίου

Φορολογικό και ασφαλιστικό ανάμεσα στα 48 προπαιτούμενα του Οκτωβρίου

«Κλείδωσε» η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ σε αυτήν εγκρίθηκαν οι δύο δέσμες των ορόσημων και των προαπαιτούμενων στη βάση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, η υλοποίηση των οποίων θα απελευθερώσει την υποδόση των 2+1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, να υλοποιηθούν το Σεπτέμβριο, ενώ στη δεύτερη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε σήμερα (2/10) το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να συμμορφωθεί με τις επιταγές του νέου μνημονίου.

«Ζητήθηκε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει την υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων δράσεων έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η λίστα, τέλος, με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σχετικές ειδήσεις