ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει ο Ντάισελμπλουμ στο πλαφόν 15% για το ελληνικό χρέος

Επιμένει ο Ντάισελμπλουμ στο πλαφόν 15% για το ελληνικό χρέος

Για «βήμα προς βήμα» διαδικασία έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup στην ολλανδική εφημερίδα, «De Volkskrant», με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, συμπληρώνοντας:

«Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα "φυσιολογικό" κι ένα "ζοφερό". Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν παρέλειψε πάντως να εκφράσει τη στήριξή του στην επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο πηδάλιο του ΔΝΤ, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος.

«Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο Ντάισελμπλουμ.

Σχετικές ειδήσεις