ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συζήτησης Σταθάκη - Θεσμών

Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της  συζήτησης Σταθάκη - Θεσμών

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων θα ανοίξει αύριο (22/10) το πρωί στις 11, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των Θεσμών, μετά τη σημερινή συζήτηση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Στη συνάντηση του υπουργού με το «κουαρτέτο», η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μία ώρα, τα θέματα που συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί και εκπτώσεις, καθώς και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Θέματα που διευθετούνται όλα από το υπουργείο και για τα οποία διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα έχουν ήδη προχωρήσει.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή, δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Αναφορικά, δε, με τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και μπορεί το «φλέγον» ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», όπως και η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη να τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι την προστασία από τους πλειστηριασμούς με τα εξής κριτήρια: Συνολικό ύψος χρέους μέχρι 250.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο. Μια πρόταση που αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτει το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν αυτής που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Από την πλευρά τους ωστόσο οι Θεσμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτούν πολύ μικρότερα όρια: από 60.000 ευρώ αρχικά, ανέβηκαν στις 120.000 ευρώ για το χρέος, ενώ το όριο εισοδήματός θέλουν να αγγίξει αυτό της φτώχειας, το οποίο βάσει της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζεται περίπου σε 5.000 ευρώ…

Σχετικές ειδήσεις