ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φορολογικό «τσουνάμι» του Νοεμβρίου!

Το φορολογικό «τσουνάμι» του Νοεμβρίου!

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαμορφώνεται στη χώρα από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς επισπεύδεται η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων και έρχεται "τσουνάμι" μέτρων που θα πιέσουν κι άλλο τα εισοδήματα, αλλάζουν τα πάντα στις συντάξεις με τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ενώ... απελευθερώνονται και οι πλειστηριασμοί!

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΞΩΣΕΙΣ, 100 ΔΟΣΕΙΣ - ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - «ΦΩΤΙΑ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό με δεδομένη την ύφεση για το 2015 και το 2016 και την ανάγκη για συνεχή λήψη νέων μέτρων, όχι μόνο αυτόν αλλά και τους επόμενους μήνες, ενώ τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από οπουδήποτε στην Ευρώπη, η ανεργία να καλπάζει, η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι στο όριο και οι απολαβές συνεχώς μειώνονται.

Οι φόροι και οι εισφορές των μισθωτών, ανέρχονται στο 60% του μισθού τους, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ενώ ο μισθωτός με μικτές αποδοχές ύψους 2.400 ευρώ το μήνα (ποσό που είναι κατά 67% μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό) και δύο παιδιά πληρώνει το 60% του μισθού σε φόρους και εισφορές, ποσοστό σχεδόν 20% μεγαλύτερο από τις εισφορές στη Γερμανία και 70% περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον μειωμένης ρευστότητας, μειωμένων μισθών και φοροδοτικής ικανότητας επιδεινώνει το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη φορολογία των αγροτών και συνταξιοδοτικά, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση σε θέματα όπως αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα φαρμακεία.

Συντάξεις

Στο πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου έρχεται να αλλάξει διάταξη που ψηφίστηκε με τον προηγούμενο νόμο 4337 στη Βουλή, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος ισχύει για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και για όσους είχαν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014, αλλά κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Η πρόθεση του νομοθέτη είναι να εφαρμοστεί και στο δημόσιο ό,τι ισχύει και διευκρινίζεται με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Διασώζονται όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως το 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με τον παλαιό τρόπο.

Αγροτικό πετρέλαιο

Τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στο αγροτικό πετρέλαιο φέρνει το νέο νομοσχέδιο, καθώς πλέον θα επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης 200 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντί για 66 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Ο αυξημένος φόρος ισχύει από 01/10/2015 έως 30/09/2016. Από την 01/10/2016 δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους αγρότες, οι οποίοι θα πληρώνουν κανονικά την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

100 δόσεις

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5.000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους «φορτώσει» επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο. Για τον υπολογισμό του περιουσιακού κριτηρίου βάσει του οποίου οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους έως 5.000 με τις 100 δόσεις θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο, θα ισχύσουν οι τιμές των ακινήτων που υπολογίζονται για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν μικρές αποκλίσεις από τις «κανονικές» αντικειμενικές.

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς μπύρας, αφού αυξάνεται ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία. Στο 50% του κανονικού παραμένει ο συντελεστής για τα ζυθοποιία που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Πλειστηριασμοί

Από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου απελευθερώνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί, αφού όπως γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου. Πρακτικά, δηλαδή, θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις (σ.σ. δεν αφορά πρώτη κατοικία που προστατεύεται).

Κατά συνέπεια από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για κάποιους όμως υπάρχει μέριμνα...

Το νέο νομοσχέδιο παρατείνει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 την απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με όλες τις συνέπειες της ρύθμισης αυτής (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του Μεγάρου για οφειλές του, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κτλ).

Η προηγούμενη παράταση έληξε στις 31 Αυγούστου 2015.

Σχετικές ειδήσεις