ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται 20% εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης!

Έρχεται 20% εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης!

Την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη μελετά το Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αύξηση επιμέρους εισφορών σε κλάδους, όπου είχαν έως τώρα μειωθεί.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το σχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση των εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό, τα ασφάλιστρα θα μειωθούν στα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου παραμένουν υψηλές (28% έως 32%) καθώς και στον ΟΑΕΕ.

Οι εισφορές στα ειδικά ταμεία θα έφταναν στα επίπεδα του ΙΚΑ το... 2022, ενώ οι εισφορές του ΟΑΕΕ, παρά την κρίση και τα αιτήματα των αρμόδιων φορέων, δεν έχουν μειωθεί και μπορεί να φτάνουν έως και τα 709 ευρώ τον μήνα!

Με την εφαρμογή του σχεδίου ωστόσο, θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ όπου τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν ασφαλισμένο. Θα προχωρήσει εάν γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Ημερησία», η σχεδιαζόμενη εναρμόνιση θα φέρει πλήρη αλλαγή στον «χάρτη» των εισφορών που σε άλλους κλάδους παραμένουν υψηλές και σε άλλους χαμηλές.

Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως, εμμένει στη μερική αναστροφή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς προηγούμενη αναλογιστική μελέτη.

Σχετικές ειδήσεις