ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο είναι το plan B της κυβέρνησης για τις επικουρικές

Ποιο είναι το plan B της κυβέρνησης για τις επικουρικές

Μείωση της τάξης του 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις καθώς και άυξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (για τις οποίες μέχρι σήμερα ισχύει το 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη), προβλέπει το plan B της κυβέρνησης σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Το σχέδιο αυτό φέρεται να έχει ήδη υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως ένα αξιόπιστο μέτρο στην προσπάθεια διάσωσης των επικουρικών ως δεύτερου «πυλώνα» της κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και των Ταμείων και προβλέπει:

-Εξορθολογισμό των παροχών με επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Επαρκές θεωρείται, ως ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 20% που ισχύει για τους νέους (από την 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένους, καθώς και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Ο μέσος όρος σύνταξης ανά κλάδο στο ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο) δεν ξεπερνά τα 177,32 ευρώ και του πρώην ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) τα 165,20 ευρώ, σε αντίθεση με άλλους κλάδους όπως τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους (225,36 ευρώ), το ΤΕΑΠ της ΔΕΗ (243,65 ευρώ), τους εμποροϋπαλλήλους (230,67 ευρώ), την ΕΡΤ (312,43 ευρώ) και τους προερχόμενους από τράπεζες (έως 525,81 ευρώ).

-Περικοπή κατά 6% των υψηλών συντάξεων. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις 1.090.000 συνταξιούχων έχουν μειωθεί από το πρώτο ευρώ, σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατά 5,20% από την 1/7/2014, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο χάνουν επιπλέον 6% λόγω της επιβολής εισφοράς ασθενείας.

-Μικρή αύξηση των εισφορών (έως 1%) ασφαλισμένων και εργοδοτών για την ενίσχυση των εσόδων που έχουν απομειωθεί λόγω της κατάργησης κοινωνικών πόρων και της περιορισμένης αναλογίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων (2,02 προς 1).

Το θετικό για το ΕΤΕΑ είναι ότι παρά τις σημαντικές απώλειες εσόδων εξακολουθεί να έχει αποθεματικό 2,22 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις