ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπαγώνει η χρηματοδότηση μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ξεπαγώνει η χρηματοδότηση μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Έξι χρόνια ύφεσης, έξι χρόνια τραπεζικής ασφυξίας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καταγράφει το τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνολική χρηματοδότηση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 1,5%. Τον Αύγουστο είχε μειωθεί κατά -1,6%.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο εξασθένισε και αυτός καθώς παρουσίαση μείωση κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον ίδιο μήνα υψηλότερη αν και ισχνή αύξηση σε δωδεκάμηνη βάση, παρουσίασαν οι πιστώσεις προς τη Μεταποίηση (+2,9%), τις «επαγγελματικές και λοιπές δραστηριότητες» (+3,4%), των χερσαίων μεταφορών (5,2%), ενώ αυξήθηκε οριακά ο ετήσιος ρυθμός δανείων προς τον Τουρισμό (+0,6%). Στον κατασκευαστικό τομέα, πάντως, σημειώθηκε στασιμότητα.

Μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά με το ποσοστό να φτάνει το -3,2% τον Σεπτέμβριο. Τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών κινήθηκαν με ανάλογο αρνητικό ρυθμό αυτού του Αυγούστου (-3,5%), ενώ τα καταναλωτικά δάνεια συμπιέστηκαν με ακόμη μία μείωση (2,8%).

Το υπόλοιπο των χορηγήσεων μειώθηκε από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά 6,9 δισ. ευρώ και για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά τώρα στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αυτές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 531 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 121,6 δισ. ευρώ.

Η αντιστροφή του κλίματος στις εκροές των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στα capital controls.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών η οποία θα συμβάλλει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σχετικές ειδήσεις