ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης για λίστα Βόρειας Ρηνανίας: Όσοι έχουν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν

Αλεξιάδης για λίστα Βόρειας Ρηνανίας: Όσοι έχουν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν

Να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό, κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ την ίδια στιγμή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για τις λίστες καταθετών.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι «Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς από την Παρασκευή, θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο στηλιτεύει την προσπάθεια ορισμένων «να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια» προσθέτοντας ότι «το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν».

Υπογραμμίζει επίσης: «Είναι «τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό».

Το υπουργείο συστήνει σε όσους έχουν βγάλει χρήματα (μη δηλωθέντα ) στο εξωτερικό «να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου»,. Προσθέτει δε, ότι «το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς» του.

«Στη μικρή μερίδα Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφων που ξεκίνησαν την άμεση ή έμμεση κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα, θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010», αναφέρειι η ανακοίνωση.


Στουρνάρας: Διέψευσε ότι ήρθε σε επαφή με τον ΥΠΟΙΚ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Στη διάψευση των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βάτερ-Μπόργιανς στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες καταθετών στην Ελβετία, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διαψεύδει τις

Ο κ. Στουρνάρας, εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον εν λόγω υπουργό του γερμανικού κρατιδίου.

«Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικές ειδήσεις