ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 19 μηνών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Σε υψηλό 19 μηνών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών ανήλθε η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη, με το ρυθμό, ωστόσο, να παραμένει σχετικά μέτριος, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

Η επίδοση αυτή καταγράφηκε παρόλο που οι εταιρίες μείωσαν τις τιμές τους για τρίτο μήνα και ενώ το ασθενέστερο ευρώ, που καθιστά τα προϊόντα της ευρωζώνης φθηνότερα για τους ξένους αγοραστές, ενίσχυσε τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit για τον Νοέμβριο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, συμβαδίζοντας με την προκαταρκτική τιμή που είχε ήδη ανακοινωθεί αλλά ξεπερνώντας τις 52,3 μονάδες του Οκτωβρίου.

Η τιμή, ωστόσο, παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω από τις 50 μονάδες οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Με την ανάπτυξη να παραμένει μέτρια, τις τιμές να υποχωρούν και την μεταποίηση να βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα που κατέγραψε πριν την κρίση, έχουν μπει οι βάσεις για την περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται η δυναμική», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, ανήλθε σε υψηλό 18 μηνών στο 54,0 έναντι της αρχικής τιμής των 53,9 μονάδων και της τιμής του Οκτωβρίου στις 53,6 μονάδες.

Ενώ ο υποδείκτης για τις παραγγελίες από το εξωτερικό ανήλθε σε υψηλό εξαμήνου, ο δείκτης τιμών παραγωγής στην ευρωζώνη παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τρίτο μήνα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες από τις 48,6 τον Οκτώβριο αλλά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,5.

Σχετικές ειδήσεις