ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς το ασφαλιστικό

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς το ασφαλιστικό

Ως τις 11 Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε ότι το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «τα καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα».

Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Εξάλλου, ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί το Φεβρουάριο.

Τέλος, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του πλαισίου της πρώτης αξιολόγησης και αυτό είναι «μεγάλη πρόκληση».

Σχετικές ειδήσεις