ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες των ξένων τραπεζών

Αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες των ξένων τραπεζών

Χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ έβγαιναν από την Ελλάδα από το 2010 υπό τη μορφή εμβασμάτων προς τράπεζες του εξωτερικού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης. Μόνο που ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι πλέον συνηθισμένοι καταθέτες των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και μεγαλοδικηγόροι, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς η πλειονότητα των πρωταγωνιστών της διαρροής κεφαλαίων προς τα έξω είναι τελικά δημόσιοι υπάλληλοι.

ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΟΣΑ ΥΨΟΥΣ 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, υπολογίζεται ότι περίπου 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαζαν συστηματικά χρήματα στο εξωτερικό, με εμβάσματα που πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε παραδώσει ο ίδιος στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Τα «πρωτεία» στους μεγαλοκαταθέτες κρατούν, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης, αφού οι μισοί και παραπάνω από αυτούς που περιλαμβάνονται στα υπό διερεύνηση στοιχεία είχαν κατά μέσο όρο καταθέσεις ύψους 300.000 ευρώ έκαστος.

Οι καταθέσεις στο εξωτερικό, βεβαίως, από μόνες τους δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση ποινικό αδίκημα. Άλλωστε, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για την ΕΕ. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τις διαρροές χρημάτων προς το εξωτερικό, αλλά με το εάν τα ποσά αυτά αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο. Ιδίως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι και κακοπληρωμένοι, τότε εγείρονται εύλογα ερωτήματα γύρω από το «μαύρο χρήμα» στην εκπαίδευση.

Τι λένε οι αριθμοί

Με βάση πάντοτε τα στοιχεία της «λίστας Μητσοτάκη», από το 2010 και μετά εστάλησαν συνολικά στο εξωτερικό περίπου 54.000 εμβάσματα, από τα οποία τα 24.000 είχαν ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα 5.260 ανήκαν σε δημόσιους υπαλλήλους. Εάν στον αριθμό αυτό υπολογιστούν και οι σύζυγοί τους τότε ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται κοντά στις 8.000.

Από τους 5.260 υπαλλήλους, οι 415 είχαν αποχωρήσει από το 2014 από το Δημόσιο για διάφορους λόγους και είχαν συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατ. ευρώ. Από τους 415, οι 241 ήταν γιατροί ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τα συνολικά ποσά επί των εμβασμάτων τους να αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ.

Βάσει του υπολογισμού αυτού προκύπτει ότι το 33% των συνολικών εμβασμάτων ανήκε σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Έτσι, πέραν των εκπαιδευτικών, στη λίστα περιλαμβάνονται γιατροί, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών καθώς και δημοτικοί υπάλληλοι (ΟΤΑ).

Ο μέσος όρος εμβασμάτων ανά υπάλληλο υπολογίζεται σε 275.000 ευρώ, ενώ 329 από τους 5.260 έκαναν μεταφορές χρηματικών ποσών άνω των 600.000 ευρώ.

Υπάρχουν κι άλλοι;

Η έρευνα που είχε διενεργηθεί επί υπουργίας Μητσοτάκη δεν μπόρεσε, ωστόσο, να συμπεριλάβει κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται, λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνονται δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι καθώς και υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως λιμενικοί και αστυνομικοί. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι που έχουν ήδη αποστείλει μεγάλα ποσά υπό τη μορφή εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Ζήτημα παραμένει εάν και κατά πόσο η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος και εάν πραγματικά υπάρχει η βούληση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να βγουν όλα τα στοιχεία στο φως.

Σχετικές ειδήσεις