ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το αλαλούμ... από του χρόνου μόνο κάρτες

Μετά το αλαλούμ... από του χρόνου μόνο κάρτες

Τη μια μέρα το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε ότι η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ισχύει και για το 2015 όπως ακριβώς ίσχυσε και πέρυσι.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Επικράτησε πανικός καθώς οι φορολογούμενοι θα έπρεπε σε περίπου 20 μέρες να έχουν μαζέψει χάρτινες αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 10% του συνολικού εισοδήματος που απέκτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος για να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ.

Την επομένη αυτό άλλαξε και... ανακοινώθηκε ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Μετά το αλαλούμ για το αν μαζεύουμε ή όχι αποδείξεις για φέτος που κυριάρχησε την εβδομάδα που πέρασε, τελικά η απόφαση ελήφθη.

Δεν χρειάζονται αποδείξεις για το αφορολόγητο του 2015 και από το 2016 θα χτίζεται υποχρεωτικά μέσω καρτών το αφορολόγητο.

Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα, ενώ κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στην δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή τραπεζών, όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

Όμως μόνο για φέτος και την φορολογική δήλωση που θα υποβάλλουν το 2016 οι φορολογούμενοι δεν θα αναγράψουν το ποσό των αποδείξεων και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα γίνει αυτόματα από τις εφορίες. Κι αυτό γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αποφάσισε την κατάργηση του κωδικού 049 όπου δηλώνονταν μέχρι σήμερα οι αποδείξεις, αλλά διατηρείται η έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που ισχύει και σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τις επόμενες μέρες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει επίσης αφορολόγητες χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού, εφόσον πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» από το 2016. Η χρεωστική κάρτα θα πρέπει να έχει νωρίτερα δηλωθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα,

1. Καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Δηλαδή, για τα εισοδήματα του 2015 δεν απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων. Το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά η έκπτωση των 2.100 ευρώ διατηρείται και στα εισοδήματα του 2015.

2. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Δηλαδή, οι αποδείξεις του 2016 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, δηλαδή οι άνω των 75 ετών και όσοι κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.

3. Δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές πρώτου βαθμού ανέρχεται στο 10% του ποσού, δημιουργεί δηλαδή όφελος των 500 ευρώ.

4. Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis. Η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται θα ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.ενώ εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις