ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα «χρυσώσουν» το χάπι στους δανειολήπτες

Έτσι θα «χρυσώσουν» το χάπι στους δανειολήπτες

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παράλληλης προστασίας των δανειοληπτών στο «κόκκινο» οι οποίοι δεν θα μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και καλείται σύντομα να το θέσει σε εφαρμογή.

Ημίμετρα για να καλυφθούν οι δανειολήπτες στο «κόκκινο» - Το σχέδιο της κυβέρνησης για να... χαϊδέψει τα αυτιά των φτωχών

Μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το “άνοιγμα” της αγοράς στα ξένα funds για να αγοράσουν και να διαχειριστούν προβληματικές χορηγήσεις, το οικονομικό επιτελείο θέλει να παρουσιάσει έργο για την προστασία των δανειοληπτών, ώστε να... χαϊδέψει αυτιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο CNN Greece, υπάρχει ένα πλαίσιο 4 σημείων που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Ουσιαστική ενεργοποίηση του ΚΥΣΔΙΧ. Τυπικά, το ΚΥΣΔΙΧ έχει συσταθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από τον Υπ. Οικονομικών, τον Υπ. Οικονομίας, τον Υπ. Εργασίας και τον Υπ. Δικαιοσύνης. Πρόεδρος είναι ο Υπ. Οικονομικών.

Άμεσα πρέπει να γίνει σύσταση της Ειδικής Γραμματείας του ΚΥΣΔΙΧ, για να αναλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον ρόλο συντονισμού, που της αναλογεί, δηλαδή την άμεση έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος για τα κέντρα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης δανειοληπτών, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για ζητήματα οφειλών και για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Αποτελούν μέρος του νομοθετήματος για τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας του ΚΥΣΔΙΧ.

2. Βελτίωση του κώδικα Δεοντολογίας. Εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για ρυθμίσεις χρεών. Ενσωματώνει τους ορισμούς του “συνεργάσιμου δανειολήπτη” και των “ευλόγων δαπανών διαβίωσης”. Από το Μνημόνιο του Αυγούστου προκύπτει ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι το βασικό εργαλείο για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις