ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει και δεν φτάνει ο Τσίπρας για το... χρέος

Τρέχει και δεν φτάνει ο Τσίπρας για το... χρέος

Διεθνής εκστρατεία για αξιολόγηση και ελάφρυνση του χρέους

Πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση; Θα γίνει σε χρόνους ρεκόρ όπως η ανακεφαλαιοποίηση ή θα επιβεβαιωθεί ο επικεφαλής του Eurogroup που έσπευσε να προβλέψει ότι «θα πάρει μήνες κι όχι εβδομάδες». Εκτός αν ήταν μόνο μια προειδοποίηση για να «γκαζώσει» το Μαξίμου ώστε να «εκπλήξει» και πάλι τους θεσμούς για να αποτρέψει αυτό το σχέδιο. Εξάλλο στα όπλα της κυβέρνησης είναι η... επιμέλειά της... Η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου «μέχρι κεραίας» - και η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση αποτελούν αποδειξη αποτελεσματικότητας που καθησυχάζει τις Βρυξέλλες.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων και για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα στενεύει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε τόκους το Φεβρουάριο, περίπου 470 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι για τα δάνεια του EFSF και τα υπόλοιπα σε άλλα ομόλογα.

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει την εβδομάδα μετά τις 18 Ιανουαρίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, oι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να πείσει για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα...και να εγκριθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Και μια τέτοια έγκριση, απαιτεί μάχες εντός και εκτός Ελλάδας.

Εκστρατεία εκτός Ελλάδας

Τα ταξίδια και η διεθνείς συμμαχίες ήταν πάντα γι αυτή την κυβέρνηση η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης και η εκστρατεία εξασφάλισης φίλων και συμφωνούντων ξεκινά. Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η απομείωση του χρέους είναι τα μεγάλα θέματα των επόμενων μηνών και έλληνες αξιωματούχοι αναζητούν ισορροπίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος πάει στη Φραγκφούρτη, ο Τσακαλώτος από χώρα σε χώρα σε όλη την ΕΕ, σε Βερολίνο-Παρίσι ο Κατρούγκαλος και ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στο Νταβός. Ειδικότερα, υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την Παρασκευή από την Ιταλία, το Σάββατο ήταν στην Πορτογαλία , χθες στη Γαλλία και σήμερα στη Φινλανδία. Την Τρίτη θα έχει το τετ α τετ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη με συνάντηση με τον κ. Β. Σόιμπλε.

Στις συναντήσεις με τους ομολόγους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ. Τσακαλώτος παρουσιάζει το ασφαλιστικό και μαζί υπογραμμίζει την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος, αφού με το ασφαλιστικό ολοκληρώνεται το 70% των υποχρεώσεων που ανέλαβε. Προχθές Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών Πορτογαλίας και Ελλάδας στη Λισσαβώνα, υπογράμμισαν τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες .

Στο Παρίσι ήταν χθες και ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρουγκαλος όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας της Γαλλίας σε μια παράλληλη, προσπάθεια να εξασφαλίσει συμμάχους στην διαπραγμάτευση, εξηγώντας την επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το δικό του «όπλο» είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», δηλαδή η αρχή της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης των γενεών, οι οποίες «κινδυνεύουν στην Ευρώπη της λιτότητας».

Όπως δήλωσε ο ίδιος (στο ΑΠΕ) χθες από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, "στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε όμως κι εμείς 'κόκκινες γραμμές' που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος".

Σε Φραγκφούρτη ο Παυλόπουλος στο Νταβός ο Τσίπρας

Στηρίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επιστρατεύει τις δυνάμεις του για τη μάχη της διαπραγμάτευσης και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, στις 18 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και με την Άνγκελα Μέρκελ. Την επομένη στην Φραγκφούρτη θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι...

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμβάλει και αυτός στη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης προετοιμάζοντας τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Θα βρεθεί στο Νταβός στο τέλος του μήνα αφού εντάχθηκε σε πάνελ συζήτησης για τη λιτότητα στην Ευρώπη με συμμετέχοντα τον κ. Σόιμπλε, δείχνει τη σημασία που θα έχει το τριήμερο 21-23 Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο.

Οι εντός Ελλάδας διεργασίες

Τί θα αποφασίσει η Βουλή για το ασφαλιστικό έτσι όπως θα διαμορφωθεί μετά τη διαπραγμάτευση; Θα υπερισχύσουν οι «κύκλοι των Βρυξελλών» που θα πιέσουν την εγχώρια «ευρωπαϊκή» αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο ή η αντιπολιτευτική διάθεση που βασίζεται στο «κυβερνάτε μόνοι σας»;

Η ΝΔ με τον νέο εκλεγμένο της πρόεδρο μετά από εκκρεμότητα 3,5 μηνών θα είναι σε θέση από αύριο να εκφράσει επίσημα θέση ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμφανίζονται να εμμένουν στο «όχι» τους, διαχωρίζοντας τη θέση τους από κυβερνητικές πολιτικές.Ωστόσο αναμένται τελικά το ασφαλιστικό να υπερψηφισθεί όχι μόνο από τους 153 αλλά και από βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων και «μεμονωμένους» της λοιπής «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης».

Σχετικές ειδήσεις