ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Morgen: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση

De Morgen: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλείται να υπερκεράσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών κατά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Morgen.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Θετικοί οι υπουργοί του Eurogroup απέναντι στην ελληνική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό». Επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θεωρούν «σοβαρές τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα παραπέμπει στην περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του σε ό,τι αφορά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Συνάντησα ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις και όχι για προβλήματα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ όπως αναφέρει η εφημεριδα ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι Έλληνες έχουν σημειώσει «πραγματική πρόοδο», χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές προτάσεις «σοβαρές και περιεκτικές» και την ατμόσφαιρα «εποικοδομητική».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, πάντως, πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πνέει τα λοίσθια και διατρέχει το κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση εάν δεν υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις. Την αναγκαιότητα μιας ριζικής μεταρρύθμισης αναγνωρίζει και η κυβέρνηση η οποία, όπως αναφέρεται, επιθυμεί περικοπές ύψους 15% στις συντάξεις κατά μέσο όρο και παράλληλα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των εργατικών κατά 0,5%.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, προσθέτει η εφημερίδα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα επισκεφτούν την Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία αξιολόγησης επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις συντάξεις, αλλά και τον προϋπολογισμό όπως και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικές ειδήσεις