ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Τετ-α-τετ Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου

Ασφαλιστικό: Τετ-α-τετ Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντάται στις 11:00 με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με το Κουαρτέτο να επιχειρεί να συμπεριλάβει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, πέραν του Ασφαλιστικού, το φορολογικό αλλά και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση προσέρχονται στο τραπέζι των συνομιλιών με το Κουαρτέτο με βασική «κόκκινη γραμμή» την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων.

Ωστόσο, τα νέα δεν δείχνουν να είναι καλά για την ελληνική πλευρά, καθώς το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά περικοπές στις κύριες συντάξεις. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά δε την πρόταση του ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει πως «το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική».

«Τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο υπακούει στις δύο βασικές αρχές της αριστεράς, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη γιατί φροντίζει τους πιο αδύναμους», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις