ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα Δάνεια: Μαρτύριο της... σταγόνας - Άλλο ένα μήνα η προστασία από funds

Κόκκινα Δάνεια: Μαρτύριο της... σταγόνας - Άλλο ένα μήνα η προστασία από funds

Κυβέρνηση και δανειστές «παίζουν» με την αγωνία των πολιτών. Δίνουν παράταση ενός μήνα στην προστασία από τα ξένα funds αν και είναι πλέον γνωστό ότι τα «γεράκια» των αγορών θα επιτύχουν το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την αρπαγή της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Προστατευμένα από τη μεταβίβασή τους σε funds παραμένουν τα δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία, τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά, αφού το ισχύον καθεστώς που ψηφίστηκε με τον Νόμο και έληγε στις 15/2/2016, αποφασίστηκε από κυβέρνηση και θεσμούς να παραταθεί για ένα μήνα.

Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου και ορίζει πως έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σε fund όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο μήνας αυτός της παράτασης, θεωρείται ότι επαρκεί για να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις, ενώ θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των «κόκκινων» δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν κριτήρια τα οποία θα προστατεύουν τους δανειολήπτες από τον κίνδυνο τα δάνειά τους να περάσουν σε funds.

Αντίστοιχα επιδιώκει τη θέσπιση κριτηρίων, όπως το ύψος του δανείου και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, ενώ κάποια επιχειρηματικά δάνεια, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι οι πωλήσεις δανείων σε funds να γίνουν σταδιακά, αλλά κυρίως να οριοθετηθεί ξεκάθαρα ο τρόπος μεταβίβαση στα funds. Σήμερα το πρωί (03/02) θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει.

Σχετικές ειδήσεις