ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έχετε επιστροφή φόρου; Συμψηφίζεται με τα χρέη στην εφορία!

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έχετε επιστροφή φόρου; Συμψηφίζεται με τα χρέη στην εφορία!

Μισή θα μείνει η … χαρά σε πολλούς φορολογούμενους που έχουν επιστροφή φόρου από μεταβιβάσεις ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς τα ποσά θα συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές στην εφορία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και αφού εξεταστεί αν υπάρχει χρέος στην εφορία οπότε και θα επέλθει συμψηφισμός, θα γίνεται επιστροφή εντός 90 ημερών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: «Η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης με επαχθή αιτία, δωρεάς ή γονικής παροχής, ανεξάρτητα αν έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο ή μη. Η μόνη διαφοροποίηση που προκύπτει είναι ότι, εφόσον έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, άλλως, εφόσον δεν έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, η υποβαλλόμενη δήλωση είναι εμπρόθεσμη, άρα αντιμετωπίζεται ως αρχική. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από το φορολογούμενο φόρους με το προς επιστροφή ποσό, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερών».

Υπεγράφη η απόφαση για την επιστροφή φόρου στους αγρότες ειδικού καθεστώτος

Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1066/2.4.2013, για την επιστροφή φόρου στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υπεγράφη σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, με την απόφαση αυτή:

1) Λύνεται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τους αγρότες

2) Δημιουργείται ένα νέο και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για την ορθή καταβολή του επιστρεπτέου φόρου στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

3) Προωθείται ένα νέο σύστημα ταχείας επιστροφής φόρου με την άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων

4) Η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός μηνός από την επιβολή της αίτησης επιστροφής, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία αναγράφονται στην Υπουργική Απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις