ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριές ποινές σε όσους δεν δέχονται πλαστικό χρήμα

Βαριές ποινές σε όσους δεν δέχονται πλαστικό χρήμα

Με ποινές φυλάκισης, κλείσιμο της επιχείρησης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα.

Η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.

Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Με την επιβολή των capital controls σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες).

Παράλληλα όμως, υπήρξαν και πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις, οι οποίες αν και ήταν εφοδιασμένες με POS δεν δέχονταν κάρτες.

Λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι συναλλαγές βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς και για την ομαλή διεξαγωγή τους υπάρχει πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και με σειρά νομοθετημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, σήμερα Δευτέρα, όποιος σε περίπτωση κοινής ανάγκης δεν προσφέρει χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώση κίνδυνο τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μήνες.

Οποιος αρνείται να δεχθεί για πληρωμή νομίσματα με νόμιμη κυκλοφορία τιμωρείται με πρόστιμο.

Σειρά κυρώσεων προβλέπει και το άρθρο 13α του Ν. 2551/1994 για επιχειρήσεις που υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν δέχονται πληρωμέ με κάρτες.

- Γίνεται σύσταση για συμμόρφωση.

- Αν δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

- Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματος της για χρονικό σιάστημα από 3 μήνες έως 1 έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει(;) νομοθετική ρύθμιση για σταδιακή επέκταση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές με ταυτόχρονο περιορισμό των μετρητών συνδέοντας τις πληρωμές με κάρτες με το αφορολόγητο όριο και τις εκπτώσεις δαπανών.

Σχετικές ειδήσεις