ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το ασφαλιστικό ενόψει Eurogroup

Στον «αέρα» το ασφαλιστικό ενόψει Eurogroup

«Εξηγήσεις» στο Eurogroup πρόκειται να δώσουν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών την Πέμπτη, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα και τα προβλήματα που ανέκυψαν.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ - ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να επιχειρήσει να λάβει δεσμεύσεις για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών και της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για να τελειώσει η επικίνδυνη χρονοκαθυστέρηση που φέρνει τις μνήμες της περσινής χρονιάς και υπονομεύει κάθε προσπάθεια αναστήλωσης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό, όπως επανέλαβε και χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Ενδεικτικέςτου αδιεξόδου είναι οι πιέσεις από την αντίδραση των αγορών και την καταβαράθρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χθες λόγω της ασάφειας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Στο κλίμα αυτό θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο θα συμμετάσχουν η ελληνική αποστολή -υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο- αλλά και οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, το οποίο βέβαια «δεν συμμετέχει ακόμη επισήμως στο πρόγραμμα».

Η ατζέντα

Η «περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση», ορίζονται ως τα δύο βασικά πεδία προκειμένου να κλείσει η 1η αξιολόγηση σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό αποτελούν προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και στο Eurogroup θα χρειαστεί να παρουσιαστεί η πορεία των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα όπως και τα μέτρα που προτείνονται στα δυο σημαντικά αυτά πεδία. Η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα την Πέμπτη και ειδικά το θέμα των αποκλίσεων κυβέρνησης θεσμών και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την ατζέντα των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, να γίνει μία συζήτηση «για την τρέχουσα κατάσταση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», μετά την οποία η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα επόμενο πακέτο δόσεων όπως αναφέρεται.

Οι ελληνικές επιδιώξεις

Η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να πείσει ακόμη μια φορά για τις ελληνικές θέσεις για την απόδοση των μέτρων που προτείνει στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό.

Θα επιδιώξει επίσης να απαλλαγεί από τις πιέσεις για μείωση δαπανών χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το προσφυγικό. Να εξηγήσει δηλαδή πειστικά ότι δε γίνεται να περικοπούν δαπάνες ειδικά στο αμυντικό πεδίο (πρέπει να μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια φέτος) δεδομένου του βάρους που προκαλεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ το προσφυγικό (κόστος 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον με 160 εκατ. ευρώ επιβάρυνση μόνο για περιπολίες και επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο).

Αντίστροφη μέτρηση και... deja vu

Αν η αξιολόγηση τελειώσει το Μάιο-Ιούνιο «καήκαμε» είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος δείχνοντας την άμεση ανάγκη να περάσουμε το γρηγορότερο δυνατό το δύσκολο κάβο.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το σενάριο αυτό όμως μοιάζει όλο και δυσκολότερο αφού προϋποθέτει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την 15η Φεβρουαρίου για να ξεκινήσει ο 2ος γύρος, κάτι που πλέον είναι δύσκολο να συμβεί. Το επόμενο «καλό» σενάριο είναι πλέον μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ημερομηνίες που παραπέμπουν σε ένα επικίνδυνο deja vu...

Οι επόμενοι μήνες φαίνεται πως θα μοιάζουν εφιαλτικοί με τους αντίστοιχους περσινούς με την κυβέρνηση να πρέπει και πάλι να μετρά τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου και να βρίσκεται αντιμέτωπη με 3 δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο...

Θυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά ακόμη δεν έχει λάβει τις δόσεις 5,7 δισ. ευρώ που είχαν προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι οποίες συνδέονται με την 1η αξιολόγηση που χρονοκαθυστερεί από τότε), ενώ ...είναι άγνωστο τί θα γίνει με τις δόσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 1ο τρίμηνο του 2016...

Αλλαγές στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Αν και η έγκριση του ασφαλιστικού από τους θεσμούς είναι στον... αέρα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε μια νέα πρόταση στην προσπάθειά του να μετριάσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών ενώ εξήγγειλε και νέες βελτιώσεις στο νόμο που θα αφορούν στους αγρότες.

Ειδικότερα, η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει μεταβατική περίοδο τριών ετών και μειώσεις έως και 50% στις εισφορές των νέων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τους επιστημονικούς φορείς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ασφαλιστικού των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει:

Μείωση εισφορών που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Στο τέλος της τριετίας οι συντελεστές των εισφορών θα επανεξεταστούν συνολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας το 66% των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του εισοδήματός τους μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Για τους αγρότες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας πρότασης, η οποία θα αντιστοιχεί στην ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών είναι τα σοβαρά ελλείμματα του ΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το ΤΣΑΥ είχε έλλειmμα 53 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα αποθεματικά του ενώ το Ταμείο Νομικών παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.

Σχετικές ειδήσεις