ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων - Στο ναδίρ η Αθήνα

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων - Στο ναδίρ η Αθήνα

Η ταχύτατη αστικοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η υγεία, τα ξενοδοχεία, η φοιτητική στέγαση και τα κέντρα δεδομένων, είναι οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν τις τάσεις, που θα επικρατήσουν στην αγορά ακινήτων το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση «Emerging Trends in Real Estate® Europe 2016: Beyond the Capital», που δημοσίευσε από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI), οι παράγοντες αυτές, μαζί με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στη στόχευση συγκεκριμένων πόλεων και ακίνητων και όχι σε ολόκληρες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ανοδική πορεία αναμένεται να διαγράψουν και το 2016, τα ακίνητα σε εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα του κλάδου διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, που έχουν ωφεληθεί από τεχνολογικές εξελίξεις και τις οικονομικές συνθήκες.

Οι πέντε κορυφαίες πόλεις για επενδύσεις το 2016, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη. Η γερμανική πρωτεύουσα θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον κλάδο και μετά το 2016, λόγω του νέου ηλικιακά πληθυσμού της και της αυξανόμενης φήμης της ως τεχνολογικό και πολιτισμικό κέντρο αλλά και της γης που υπάρχει διαθέσιμη για αξιοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έχει εκτοπιστεί από την πρώτη πεντάδα, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο εγγύς μέλλον. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή στην Ευρώπη για πολλούς διεθνείς επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του πλούτου τους λόγω της ρευστότητας και της κλίμακας της αγοράς σε συνδυασμό με σχετικά καλές οικονομικές αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της μελέτης για την Αθήνα είναι απογοητευτικά. Ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η Αθήνα είχε κάνει ένα άλμα στην κατάταξη ανεβαίνοντας από την 23η στην 5η θέση, οι προοπτικές της για το 2016 έχουν μειωθεί δραματικά. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η απειλή του Grexit, τα capital controls και η υπογραφή του νέου μνημονίου βύθισαν την ελληνική πρωτεύουσα στην 27η θέση, η οποία αντανακλά πιο ρεαλιστικά τις προοπτικές της, σημειώνεται στην έκθεση.

Αναλυτικά, για κάθε πόλη της πρώτης πεντάδας, η έκθεση αναφέρει:

1. Βερολίνο – Διατηρώντας και φέτος την πρώτη θέση, η γερμανική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την κορυφή της κατάταξης για τις ευκαιρίες επένδυσης και ανάπτυξης ακινήτων που προσφέρει και για το 2016. Η προτίμηση που δείχνουν οι δημιουργικοί κλάδοι και ο κλάδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρότητα των γραφείων που έχει δει μέχρι σήμερα η πόλη. Μια νέα ηλικιακά, διεθνής και πολυσυλλεκτική βάση εργαζομένων και το χαμηλότερο κόστος ζωής έχουν επίσης συμβάλει στην εξέλιξη της πόλης. Επιπλέον, η φήμη του Βερολίνου ως πολιτισμικού κέντρου και μοντέρνας πόλης έχει εκτοξεύσει τις προοπτικές των εμπορικών ακινήτων και των κατοικιών.

2. Αμβούργο – Το Αμβούργο, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας το Δουβλίνο, έχει αποδείξει ότι είναι μια δυναμική πόλη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελλοντικών πελατών του κλάδου ακινήτων. Με πάνω από 5 δις ευρώ επενδύσεις έως το τρίτο τρίμηνο του 2015 –πάνω από το 50% των οποίων προήλθαν από ξένους αγοραστές– το Αμβούργο είναι η έκτη πιο δραστήρια αγορά της Ευρώπης. Η πόλη χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτική βάση πελατών, με τη ζήτηση για γραφεία να προέρχεται κυρίως από τον κλάδο των ΜΜΕ, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διαθεσιμότητα των γραφείων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι κατασκευές αναμένεται να αυξηθούν το 2016, δημιουργώντας 127.000 τετραγωνικά μέτρα νέων κτηρίων που θα στεγάζουν γραφεία, ενισχύοντας την υπάρχουσα περιορισμένη προσφορά.

3. Δουβλίνο – Παρά το γεγονός ότι το Δουβλίνο εξακολουθεί να προσελκύει μεγάλο όγκο κεφαλαίων, οι ερωτηθέντες συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ιρλανδική πρωτεύουσα έχει φτάσει στο ζενίθ όσον αφορά τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει. Όσοι έχουν ήδη επενδύσει στην πόλη ή που θα επιλέξουν να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον είναι πιθανότατα και αυτοί που θα εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα συνολικά κέρδη. Τα γραφεία στο Δουβλίνο αναμένεται να έχουν αύξηση των ενοικίων, όμως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη για να μπορέσει να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση για χώρους γραφείων. Η έλλειψη ακινήτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες έχει αφήσει χώρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών, οι οποίοι θα χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Η ανάκαμψη του λιανικού εμπορίου στο Δουβλίνο έχει μόλις ξεκινήσει, πλημμυρίζοντας την πόλη με κεφάλαια που στοχεύουν σε εμπορικά ακίνητα.

4. Μαδρίτη – Καθώς η ισπανική οικονομία ανακάμπτει, στη Μαδρίτη έχει συρρεύσει πλήθος θεσμικών επενδυτών αλλά και κερδοσκόπων. Η Μαδρίτη ήταν η πέμπτη πιο δραστήρια αγορά ακινήτων στην Ευρώπη στα τέσσερα τρίμηνα που έληξαν το τρίτο τρίμηνο του 2015, αποδίδοντας πάνω από 5 δις ευρώ. Επιπλέον, το ποσοστό διαθέσιμων γραφείων που ανέρχεται σε μόλις 2,5% στην κορυφαία κατηγορία κτηρίων γραφείων (class-Α) θα μπορούσε να πυροδοτήσει αύξηση των ενοικίων. Ωστόσο, η απογείωση των τιμών και οι αποδόσεις κάτω του 4% που 4 από 5 προσφέρουν τα γραφεία σε κτήρια με πολύ καλά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επενδυτές το 2016.

5. Κοπεγχάγη – Ενώ κάποτε η Κοπεγχάγη θεωρούνταν ότι περνά κρίση, σήμερα προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες επένδυσης. Η δανέζικη πρωτεύουσα έχει σημειώσει ανάπτυξη στον κλάδο βιοτεχνολογίας, γεγονός που έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός ισχυρού πνευματικού κεφαλαίου. Το ποσοστό πληρότητας της πόλης είναι υψηλό, εν μέρει λόγω της εκτεταμένης μετατροπής των κτηρίων γραφείων σε κατοικίες. Ενώ οι αποδόσεις έχουν συμπιεστεί (οι αποδόσεις των γραφείων της κορυφαίας κατηγορίας έχουν πέσει από το 4,5% στο 4,25% το τελευταίο τρίμηνο του 2015), πολλοί από τους ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν τη Δανία μια ελκυστική αγορά για επένδυση σε γραφεία, εμπορικά ακίνητα και κατοικίες. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες μακροπρόθεσμα με την ανάπτυξη ενός νέου αστικού σιδηροδρομικού άξονα στην πόλη.

Σχετικές ειδήσεις