ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Νομίζω ότι θα πετύχουμε την προστασία των κύριων συντάξεων

Σταθάκης: Νομίζω ότι θα πετύχουμε την προστασία των κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακόψει την… κάθοδο στις κύριες συντάξεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2018.

Λίγες ώρες πριν την έκφραση αισιοδοξίας από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόλ Τόμσεν είχε ζητήσει νέες περικοπές στις συντάξεις. Σε άρθρο του ο Τόμσεν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους». Ήταν σαφές το μήνυμα του Τόμσεν για νέο περιορισμό στις συντάξεις με σκοπό τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018.

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι η αντιπρόταση της Αθήνας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει βρει «στοιχειώδη συναίνεση», τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, και ανέφερε πως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών και γι’ αυτό, όπως είπε: «Τους καλούμε σε διάλογο».

Σχετικές ειδήσεις